Με βάση όσα αναφέρω παρακάτω ενίσταμαι κατά της αριθ. 5360/25-04-2012 απόφασης του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, για την επιλογή της θέσης, στη οποία σχεδιάζεται να γίνει το νέο «Γηροκομείο - Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων» (σχετική πληροφόρηση από την Εφημερίδα «ΑΝΑΤΟΛΗ» της 29-06-2012) Ειδικότερα:

Α. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Για να υπάρχει σωστή ενημέρωση, είμαι ηθικά υποχρεωμένος να δημοσιοποιήσω τα παρακάτω (μολονότι γνωρίζω, ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν, γι αυτά, εκατοντάδες μικροπολιτικές δικαιολογίες):

1. Ως πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Βραχασίου – Σισίου (1987-1998) έχω δείξει μεγάλο σεβασμό στην ατομική προσωπικότητα του τοπικού Μητροπολίτη. Ο σεβασμός αυτός εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά μόνο ως προς το πρόσωπο του και όχι στο θεσμικό του ρόλο, ο οποίος δεν ανταποκρίνεται στη σωστή διαχείριση των εκκλησιαστικών θεμάτων.

2. Με πρωτοφανή σπουδή, ο Μητροπολίτης κατήργησε το Γηροκομείο που υπήρχε παλαιότερα στην Ιερά Μονή του Σελλιναριού και στο τέλος κατέληξε να καταργήσει και το καφενείο (καφετέρια), που λειτουργούσε πάνω από πενήντα χρόνια στην περιοχή, κ.λ.π.

3. Στη συνέχεια, για να μαλακώσει τα πράγματα, υποσχέθηκε ότι θα φτιάξει Γηροκομείο στη Θέση «Κάτω Ρουσσά» Σισίου (εκτός Οικισμού), σε ιδιοκτησία Βελημβασάκη…..

4. Μετά από χρόνια, μου είπε, μπροστά στο τοπικό ιερέα Μιχάλη Διπλαράκη, ότι το νέο Γηροκομείο θα γίνει εντός του Οικισμού Σισίου, σε ιδιοκτησία της κυρίας Δατσέρη…..

5. Συνεχίζοντας αυτή την παλινδρόμηση, άλλαξε πάλι γραμμή και ήθελε το Γηροκομείο να γίνει κοντά στη Νεάπολη (την αρχή στην Α΄ Θέση και μετά στη Β΄ θέση, δηλαδή τη σημερινή). Όμως, για να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των συγχωριανών μας, άρχισε να εφαρμόζει την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» (λέγοντας π.χ. ότι το Βραχάσι και το Σίσι «τσακώνονται» και ότι είμαστε εσωστρεφείς, κ.λ.π. , ενώ όλα αυτά είναι εκτός πραγματικότητας, όπως φαίνεται από το συνημμένο δημοσίευμα μου).

6. Λέγεται επίσης, ότι, για να καλοπιάσει πάλι τους συγχωριανούς ο Μητροπολίτης προσπαθεί να εντάξει την Ιερά Μονή Σελλιναριού στην εκκλησιαστική αρμοδιότητα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, αλλά χωρίς το Πατριαρχείο να εισπράττει τα έσοδα του Σελλιναριού…Δυστυχώς, ο Μητροπολίτης εξακολουθεί να «ξεχνά» ότι το μικρό Παρεκκλήσι, που είναι στο παλιό Εθνικό Δρόμο (από κάτω από τη Μονή) κτίσθηκε με αποκλειστική πρωτοβουλία και υπευθυνότητα της Κοινότητας Βραχασίου (την εποχή που ήμουνα Πρόεδρος της) και συνεπώς…πρέπει να υπάρχει και σχετική συναίνεση του τοπικού Εκκλησιαστικού Συμβουλίου…

7. Επίσης διαχέεται, στην Μεραμπελλιώτικη κοινωνία, η φημολογία (την οποία δεν υιοθετώ, γιατί δεν έχω ακόμη αποδείξεις), ότι, μέσω μιάς μοναχής, η οποία είναι συγγενής του κ. Αρναουτάκη, ο Μητροπολίτης, όχι μόνο έχει εξασφαλίσει χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση (μέσω της Περιφέρειας Κρήτης), αλλά έχει και τη συναίνεση του κ. Περιφερειάρχη, για την όποια επιλογή κάνει, ως προς τη θέση του νέου Γηροκομείου.

Β. Η ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΕΝΣΤΑΣΗΣ. Το νέο Γηροκομείο πρέπει να γίνει στη ευρύτερη περιοχή Σισίου για τους εξής λόγους:

1. Η τοποθεσία, στην οποία προγραμματίζεται να γίνει το Γηροκομείο, είναι η πιο χειρότερη, από τις χειρότερες κλιματολογικές περιοχές της Επαρχίας Μεραμβέλλου (αυτό το ξέρουν όλες οι τοπικές κοινωνίες).

2. Είναι αυτονόητο, ότι ο οποιοσδήποτε Μητροπολίτης πρέπει να είναι σημαιοφόρος της ηθικής δεοντολογίας. Η δεοντολογία αυτή πρέπει να γίνει πράξη, μετά την κατάργηση του παλιού Γηροκομείου του Σελλιναριού (βλέπετε και τα συνημμένα δημοσιεύματα).

3. Στη δυτική πλευρά του Νομού Λασιθίου, τα περισσότερα προβλήματα της γεροντικής ηλικίας αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από το Γηροκομείο Οροπεδίου Λασιθίου, από το Γηροκομείο της Αγίας Τριάδας στον Άγιο Νικόλαο και από θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων του Αγ. Νικολάου.

4. Εφόσον η τοπική Μητρόπολη επεκτείνεται μέχρι τη Χερσόνησο, είναι αυτονόητο ότι και η περιοχή αυτή θα πρέπει να εξυπηρετείται από ένα κοινωφελές Γηροκομείο (εκτός αν κάποιοι θέλουν να στηρίξουν το δυτικότερα της περιοχής υπάρχον ιδιωτικό Γηροκομείο).

5. Ο σημερινός Περιφερειάρχης έχει διαχρονική σοβαρότητα και υπευθυνότητα αλλά «δεν τα κατάφερε» στην κομματική σύνθεση του εκλογικού του Συνδυασμού και έτσι του χρεώθηκε (πολιτικά και ιστορικά) η επιλογή του σημερινού Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, ο οποίος συμπρωταγωνιστεί σήμερα στη δημιουργία του νέου Γηροκομείου (επειδή η ταμίας του μεγάλου οικονομικού ελλείματος της Νεάπολης ήταν – τυπικά – υπάλληλος της παλιάς Κοινότητας Βραχασίου, γνωρίζω πολύ καλά, ότι το σχετικό θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά και ….και γι αυτό στις τελευταίες Περιφερειακές Εκλογές «ψήφισα» φανερά τον κ. Αρναουτάκη, αλλά στο ψηφοδέλτιο του, έβαλα, δίπλα στο ονοματεπώνυμο του σημερινού Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, ένα μεγάλο ερωτηματικό - ενάμισυ πόντο - το οποίο με δικαίωσε και θα με δικαιώσει ακόμη περισσότερο…)

​Ο πέμπτος δηλαδή λόγος που πρέπει να γίνει το Γηροκομείο στο Σίσι είναι ότι η σχετική κομματική ανεπάρκεια του κ. Αρναουτάκη, πρέπει να αναπληρωθεί με αξιόλογες πολιτικές του ενέργειες, όπως π.χ. νέο Γηροκομείο στα σύνορα Σισίου -Μαλίων και αλματώδης αύξηση του Νεαπολίτικου τουρισμού, με την έμπρακτη προβολή των ιστορικών προσωπικοτήτων του Αδοσίδη Πασά και του Πάπα Αλέξανδρου του Ε΄ (βλέπετε το σχετικό δημοσίευμα, μέσω των τοπικών ιστολογίων).

ΤΕΛΟΣ, θέλω να ελπίζω ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης έχει συνειδητοποιήσει ότι τα μικροπολιτικά παιγνίδια τελείωσαν.

Με εκτίμηση

Γ.Ν. ΜΑΡΚΑΚΗΣ

(Μαρκογιώργης)

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΕΝΣΤΑΣΗ
Σίσι 6 Ιουλίου 2012


​​ ΠΡΟΣ: Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
​​​​​​​​​​​ Ηράκλειο
​​​​​ ΚΟΙΝ.: Ιερά Μητρόπολη Πέτρας κ Χερρονήσου
​​​​​​​​​​​ Νεάπολη
του Γ.Ν. Μαρκάκη (Μαρκογιώργη)
κατοίκου Σισίου Ν. Λασιθίου​
Τηλεφ. 28410 71280​​